Книжкові видання та компакт-диски Журнали та продовжувані видання Автореферати дисертацій Реферативна база даних Наукова періодика України Тематичний навігатор Авторитетний файл імен осіб
|
Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер "Mozilla Firefox" |
|
|
Повнотекстовий пошук
Пошуковий запит: (<.>A=Navruzova G$<.>) |
Загальна кількість знайдених документів : 1
|
1. |
Navruzova G. F. The study of biologically active substances of the extract obtained from peach leaves of the tajik variety [Електронний ресурс] / G. F. Navruzova, V. S. Kyslychenko, L. V. Lenchyk // Вісник фармації. - 2017. - № 3. - С. 16-20. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/VPhC_2017_3_5 Мета роботи - вивчення якісного складу та вмісту біологічно активних речовин (БАР) в екстракті, одержаному з листя персика Таджицьких сортів, його числових показників і вибір параметрів стандартизації екстракту. Об'єктом дослідження був густий екстракт, одержаний з листя персика сорту "Сальвей". Для стандартизації визначали числові показники у 5 серіях екстракту. В екстракті було вивчено за ДФУ сухий залишок, вміст важких металів і мікробіологічну чистоту. Для ідентифікації екстракту запропоновано якісну реакцію та тонкошарову хроматографію (ТШХ). Кількісне визначення суми фенольних сполук, флавоноїдів та гідроксикоричних кислот проводили спектрофотометрично у перерахунку на галову кислоту, рутин та хлорогенову кислоту відповідно. Вміст полісахаридів визначали гравіметрично; органічних кислот - титриметрично за монографією ДФУ "Плоди шипшини". Сухий залишок екстракту становить 78,27 +- 0,12 %. Вміст важких металів не перевищував 0,001 %. За результатами визначення мікробіологічної чистоти екстракт відповідав вимогам ДФУ. Реакцією з розчином феруму (III) хлориду підтверджено наявність фенольних речовин. Під час проведення хроматографічного аналізу відмічали декілька плям, одна з яких знаходилась на рівні стандартного зразка хлорогенової кислоти. В екстракті визначено кількісний вміст (%): 14,74 +- 0,09 полісахаридів, 3,71 +- 0,09 органічних кислот, 12,85 +- 0,39 фенольних сполук, 4,71 +- 0,09 флавоноїдів, 8,41 +- 0,07 гідроксикоричних кислот. Висновки: проведено аналіз БАР густого екстракту, одержаного з листя персика та обрано параметри його стандартизації.
|
|
|